Artikel
Glaskonstnär med farlig humor hamnade i var mans hem

Glaskonstnär med farlig humor hamnade i var mans hem

by fettmin22 mars, 2018

Ulrica Hydman Vallien kunde provocera, men också skapa vardagsglädje i svenska hem. Hedvig Hedqvist minns en konstnär som med sina dekorativa glasvaser möjligen blev för folkkär för de fina salongerna.

Ulrica Hydman Vallien har avlidit – mitt i språnget, i sin förberedelse av sommarens två utställningar, den ena i Piteå konsthall och den andra hos Vida museum på Öland. På lördag skulle hon fylla 80 år. Meddelandet om hennes plötsliga frånfälle skakar inte bara den närmaste kretsen, kolleger och vänner. Häromdagen hade hon dessutom meddelat i en intervju i DN inför den kommande födelsedagen: ”Det är viktigt för mig att långsamt förstå att man kommer att dö. Jag är 80 och har ändå inte riktigt förstått ännu. Jag funderar på hur länge jag vill vara med och vill förstå när det räcker för mig.” Med tillägget att hon både var pigg och hade bra i livet.