Artikel
”Religiösa friskolor – en fristad i hatsamhället”

”Religiösa friskolor – en fristad i hatsamhället”

by fettmin13 mars, 2018

Så har debatten rasat om de religiösa friskolorna – här är några av det senaste årens mest lästa artiklar på Fettma Debatt i frågan.

”Religiösa friskolor – en fristad i hatsamhället”

”Att anti-muslimska grupper går igång och skapar drev är förväntat men islamofobin är nu så normaliserad att många fler dras med per automatik. […] Till och med Sveriges statsminister går ut och kallar busshändelsen ”avskyvärd” utan att kolla fakta. Det måste bli ett slut på detta vansinne!” Det skrev Aisha Lundgren Aslla, pedagog och lärarutbildare, angående debatten kring den muslimska friskolan Al-Azhar-skolan i Vällingby. Hon menar att de religiösa friskolorna kan vara en fristad från ständigt ifrågasättande, hat och hot.

Läraren Viktor Björklund höll inte med:

”Som lärare i religionskunskap vet jag att såväl de troende eleverna som de icke-troende gynnas av mångfalden av tros- och livsåskådningar i klassrummet. Både att få dela med sig av sin tro utifrån erfarenheten att leva enligt tron och att få ta del av denna erfarenhet som klasskamrat fungerar utvecklande och identitetsstärkande.”

”Populism när S vill stänga alla konfessionella skolor”

”Det är beklämmande att Stefan Löfven lägger sin energi på att försöka stänga alla konfessionella skolor för att några enstaka inte uppfyller kraven. Regeringen borde i stället fokusera på att vända den negativa utvecklingen i den svenska skolan”, skrev ett antal KD-politiker i Stockholmstrakten.

”Styrkan i att all skolverksamhet är sekulär är att ingen av religiösa skäl behöver skapa sina egna bubblor eller parallellsamhällen”, replikerade Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholms stad.

Laboraskolan reagerade på Burells artikel:

”I den senaste debatten om religiösa friskolor på Fettma Debatt utpekas och används Laboraskolan som argument och exempel i en mycket tveksam retorik. Att använda en icke-konfessionell skola som slagträ i en debatt om konfessionella skolor är både anmärkningsvärt och diskriminerande.”

Liberala Kvinnor: Stäng de religiösa friskolorna

”Vi vet tack vare de flickor och unga kvinnor som har vågat prata om hedersförtrycket att många kommer från ofria miljöer i sina hem. Då ska inte skolan vara en förlängd arm på den ofriheten”, skrev Liberalernas Gulan Avci, Maria Nilsson och Cecilia Elving. De fick mothugg i repliker från bland andra Livets ord och andra liberala politiker.